Duben 2011

Challenge Ice CUP 2011

29. dubna 2011 v 18:59 || soutěže
Vážení čtenáři,

vyzýváme vás k účasti na kreativním klání o nejsmyslnější zmrzlinový pohár "Challenge Ice CUP 2011".

Ke ztvárnění zmrzlinového poháru můžete použít všechny výtvarné techniky nebo ruční práce.

Malujte, kreslete, modelujte, háčkujte, vyšívejte, drátkujte, korálkujte, batikujte, mozaikujte, twistujte, foťte apod. Všechny výrobky a fotografie však musí být pouze vaše.

Všichni autoři získají čestné místo v galerii U dvou a výherci obdrží magický hrnek s vítězným obrázkem a nápisem Challenge Ice CUP 2011.

Fotografie svých děl a obrázky ve formátu .jpg, posílejte nejpozději do 31.5.2011 na adresu mlecny-bar@email.cz.





Rychlá malinová zmrzlina

29. dubna 2011 v 17:59 || denní menu
Po dlouhé zimě většina lidí trpí jarní únavou, může zato také nedostatek vitamínů. Zásoby čerstvého ovoce docházejí a vitamíny se dlouhodobým skladováním ztrácejí. Je načase sáhnout do mrazáku. Mražení čerstvého ovoce a zeleniny bývá poslední dobou velmi oblíbený způsob konzervace, jelikož právě mražením se v potravinách uchovává nejvíce vitamínů. Bylo zjištěno, že zavařováním a sušením se ztrácí více než 50% vitamínu C. Pokud vám tedy zbývají ještě nějaké zásoby z loňska, neváhejte je upotřebit.

Rychlá malinová zmrzlina
Kategorie: Zmrzliny krémové

Potřebujeme: 300g mražených malin, 250ml smetany ke šlehání, 10dkg cukru, elektrický mixér s ostrými noži

Příprava: Mražené maliny, cukr a smetanu dáme do mixéru, dobře uzavřeme a mixujeme několik vteřin, dokud se vše nespojí v hustý krém. Do zmrzliny můžeme opatrně vmíchat kusy čerstvého nebo rozmraženého ovoce a ihned podáváme.

Počet porcí: 4

Tip: Místo malin můžete použít mražené jahody, borůvky, rybíz, višně nebo smíchat několik druhů ovoce dohromady.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou podle své fantazie zmrzlinové poháry ozdobit ovocem, oplatkami, čokoládou, posypkami, sirupem a šlehanou smetanou.

Co na tuto zmrzlinu říkají mé děti: "Mňam, nejdobřeší zmrzlina na světě!"

Pindruše z vajec v čočkovém podhoubí

27. dubna 2011 v 16:59 || denní menu
Velikonoční pondělí je sice za námi, ale třeba vám ještě zbylo pár vařených vajec, ze kterých si jako my můžete vykouzlit pohádkové muchomůrky "Pindruše" a připravit tak lákavý a zdravý oběd.

Muchomůrky "Pindruše" z vajec v čočkovém podhoubí
Kategorie: Vejce vařená natvrdo, Luštěninové pokrmy

Potřebujeme: 1 balení (400g) předvařené čočky VITANA, 1 cibuli, 1 lžičku majoránky, špetku saturejky, špetku soli, 6 vajec, 3 rajská jablíčka, pomazánkové máslo nebo tvarohový sýr na ozdobu

Příprava: Syrová vejce nejprve omyjeme a pak je vkládáme buď do studené, nebo do vařící vody. Vejce vložená do studené vody vaříme od bodu varu 8-10 minut, vejce vložená do vařící vody 10-11 minut. Přesná doba vaření závisí také na velikosti vajec.

Postup: Čočku nasypeme do hrnce, přidáme studenou vodu, majoránku, saturejku, oloupanou celou cibuli a vaříme pod poklicí do měkka. Doba varu předvařené čočky VITANA by měla být podle výrobce cca 15 minut. Přebytečnou vodu opatrně slijeme a čočku dochutíme trochou soli. Čočku nandáme na talíře a vytvoříme tak podhoubí pro muchomůrky.

Natvrdo uvařená vejce opatrně oloupeme a postavíme širším koncem do talíře s vařenou čočkou. Kloboučky muchomůrek vytvoříme z vydlabaných půlek kulatých rajčat. Puntíky na kloboučku uděláme z pomazánkového másla nebo tvarohového sýra apod.

Počet porcí: 6

Tip: Vejce se nám budou lépe loupat, zchladíme-li je hned po uvaření ve studené vodě.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou loupat vychladlá vejce a zdobit kloboučky. Čekáte-li dětské hosty, můžete vaječnými muchomůrkami ozdobit třeba zeleninový nebo sýrový talíř a připravit tak pohádkové pohoštění.

Jarní mláďátka z LEGA - kuřátka, králíčci, beránek

15. dubna 2011 v 15:19 || dětský koutek
Jaro je za oknem a s ním i první mláďátka. Milovníci LEGA se mohou nechat inspirovat jarními motivy, které jsme z kostiček poskládali. Jak byste vy vytvořili kuřátka, králíčky a beránky? Do komentáře pod článkem můžete přidávat odkazy na fotografie vašich výtvorů.

Kuřátka z dětských piškotů

13. dubna 2011 v 13:39 || denní menu
Kuřátka jsou symbolem jara a patří k nejoblíbenějším velikonočním dekoracím. Malujeme je na vajíčka, vystřihujeme z papíru nebo aranžujeme zakoupené plyšové modýlky do osení. Jak vypadá kuřátko, můžete ukázat i těm nejmenším dětem třeba během dopolední svačinky.

Kuřátka z dětských piškotů
Kategorie: Hravá svačinka pro nejmenší

Potřebujeme: 1 balení kulatých dětských piškotů, 1 dětskou ovocnou přesnídávku (jablečnou, meruňkovou apod.) nebo jablečné pyré

Postup: Vždy jeden piškot použijeme jako podstavec a lžičkou na něj naneseme trochu přesnídávky, další dva piškoty slepíme k sobě dohromady jako tělíčko a připevníme spojenou hranou na podstavec. V místě, kde bude připojena hlavička, naneseme opět kapku přesnídávky a spojíme další dva piškoty jako hlavičku a připevníme ji k tělu. Kuřátko je hotové.

Tip: Kuřátku můžete domalovat očíčka a zobáček tvarohovým pribináčkem nebo marmeládou.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou slepovat piškoty dohromady a stavět své vlastní panáčky.


Jarní kytičky z piškotového těsta

12. dubna 2011 v 11:39 || denní menu
Jaro rozkvetlo v plné kráse. Stromy, keře, louky i městské parky zdobí přenádherné barvy. Děti mají touhu si kousek té barevné krásy utrhnout a přinést si ji domů. Udělejme jim tedy radost a připravme jim místo obyčejného moučníku kytičky z piškotového těsta, které si mohou samy ozdobit.

Jarní kytičky z piškotového těsta
Kategorie: Moučníky z třeného piškotového těsta

Potřebujeme: 4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilinový cukr, strouhanou citrónovou kůru, 12 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje nebo vlahého másla, tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy, vykrajovátko ve tvaru kytičky, různobarevný džem nebo marmeládu na zdobení kytiček

Příprava těsta: Syrové bílky dobře oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme ručním nebo elektrickým šlehačem pevný sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny, a když zhoustnou a zbělí, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, 2 lžíce oleje nebo vlahého rozpuštěného másla, přisypeme mouku a dobře promícháme, nakonec opatrně zašleháme sníh z bílků.

Postup: Formu nebo plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto plníme jen do 2/3, protože pečením nabude. Klademe do mírně vyhřáté trouby a pečeme stejnoměrně při teplotě kolem 170 °C. Že je moučník upečen, poznáme podle dozlatova zbarveného povrchu a vpíchnutím párátka nebo dřívka se přesvědčíme, zda se těsto nelepí.

Vychladlý piškotový korpus rozkrájíme na čtverečky, ze kterých pak vykrajujeme kytičky. Středy kytiček ozdobíme marmeládou nebo džemem.

Počet porcí: 15

Tip: Z piškotového korpusu můžete vykrajovat i jiné jarní motivy, například kuřátka.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou třít žloutky s cukrem, ušlehat sníh z bílků pomocí ručního šlehače a samozřejmě vykrajovat a zdobit kytičky.

Jak namalovat vejce

11. dubna 2011 v 16:09 || dětský koutek
Vejce jsou odpradávna symbolem zrození života. Lidé věřili magické moci vajec a pomalovávaly je různými mystickými ornamenty. Malovaná vejce měla zabezpečit blahobyt v domě, dobrou úrodu, jedla se při jarních slavnostech nebo se vkládala do polních brázd a do základů domů. Při velikonočních obyčejích vystupuje barevné a malované vajíčko ve starobylém významu obřadního daru. V současné době je to prostředek k vyjádření sympatií, lásky, přání, vzpomínky či dárku.

Jak namalovat vejce?
Charakteristický oválný tvar ptačího vejce, které má na jedné straně ostřejší vrchol, se stal estetickým pojmem a symbolem.


Taťuldovo palačinky

11. dubna 2011 v 14:09 || denní menu
Nic nepotěší po ránu více než s láskou přichystaná snídaně. Ve všední den sice nebývá mnoho času na přípravu náročnějších kulinářských specialit, ale o víkendu si lze vše vynahradit.

Od dětství miluji tenké jemné palačinky, které dokáže dokonale připravit jen můj taťulda. Jemné palačinky, tenké jako papír se dají plnit na sladko, slano nebo jíst jen tak na sucho. Nejsou příliš mastné, a tak jsou vhodné i pro menší děti.

Taťuldovo palačinky
Kategorie: Moučníky z litého těsta

Potřebujeme: 1-2 vejce, špetku soli, 4dkg cukru nebo 1-2 sáčky vanilkového cukru, 20dkg hladké nebo polohrubé mouky, ½ mléka, olej na vymaštění pánve, zavařeninu nebo jinou náplň dle chuti

Příprava těsta: Celá vejce rozšleháme ruční metlou s cukrem, solí a lžící mléka do pěny. Přisypeme část mouky a přilijeme část mléka a šleháme dál. Nikdy nedáváme hned všechnu tekutinu, aby se nevytvořily žmolky. Od hustšího těsta postupujeme za stálého míchání k řidšímu přiléváním mléka. Těsto necháme chvíli odpočinout.

Postup: Pánev si předem rozehřejeme, pak ji dobře peroutkou vymastíme, nalijeme na ni malou sběračkou těsto, které otáčivým pohybem pánví rozlijeme po celém jejím povrchu. Palačinky musí být tenké jako papír. Po upečení po jedné straně palačinku od pánve uvolníme lopatkou a obrátíme. Upečeme po druhé straně. Horké skládáme na sebe. Pak je tence namažeme, stočíme a pocukrujeme.

Počet porcí: 8-12

Tip: Taťuldova palačinka nejlépe chutná s lískooříškovou pomazánkou neboli Nutellou.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou míchat těsto nebo mazat a rolovat palačinky. Rolování je jednou z nejoblíbenějších činností mých dětí.


Červená jako jahoda

11. dubna 2011 v 12:47 || denní menu
Červená jako jahoda. Nemáte také chuť na jahody nebo na jahodový koktejl?

Nejjednodušeji jej připravíte následovně:
V mixéru našleháme jahody se sladkým nebo kyselým mlékem, podle chuti přisladíme a podáváme.

Tip: Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, A, B, E a organických kyselin. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bór, fluór, kobalt či molybden. Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů. Jahody podporují metabolismus, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě onemocnění srdce a také mohou chránit proti vzniku nádorových chorob.

Jahodové minidortíky z LEGA

7. dubna 2011 v 14:39 || dětský koutek
Je libo minidortík k odpolední kávě nebo čaji.
Tyto minidortíky byly sestaveny z dětské stavebnice LEGO. Pokud si chcete také jahodovo-dortově pohrát a procvičit si tak kreativní myšlení. Pojďte tvořit s námi a do komentáře pod článkem můžete přidávat odkazy na fotografie s vašimi výtvory.

Jahodový týden

6. dubna 2011 v 16:59
Tento týden je náš Mléčný bar U dvou provoněný sladkými jahodami. Můžete si zde pochutnat na Jahodovém dortíku, osvěžit se Jahodovým Frappé, naučit děti kreslit jahodu podle botanického návodu nebo si zahrát pohodovou minihru Sbírej jahody.

Jahodové poháry s pudingem a šlehačkou jsou symbolem mléčných barů, a také vzpomínkou na mé dětství. Vše, co jsem v dětství milovala nebo stále miluji, pokusím se vám prostřednictvím těchto stránek představit. Můžete tvořit se mnou nebo se jen nechat INSPIROVAT. Nápady schované kdesi v koutě dospělé mysli probudily mé děti, které jsou také mezi prvními konzumenty a testéry.

Přeji si, aby na světě bylo více míst, které nemají hranice a jednosměrnou časovou linii.


Zvu vás k příjemnému posezení a zábavě.

Téma k diskuzi: Máte rádi jahody? Jaké jsou vaše vzpomínky z dětství na mléčné bary? Máte ve vašem okolí nějaký mléčný bar, kam rádi chodíte?

Hra Sbírej jahody

5. dubna 2011 v 15:59 || dětský koutek
V našem virtuálním dětském koutku jsme pro vás připravili také flashové minihry. Pokud se potřebujete na chvíli odreagovat nebo si zlepšít postřeh, zahrajte si naší pohodovou hru s názvem "Sbírej jahody".


Jahodový dortík

4. dubna 2011 v 17:18 || denní menu
Jahodové dezerty jsou vynikající zejména pro dětské oslavy.

Jahodový dortík
Kategorie: Ovocné moučníky nepečené

Potřebujeme: 2 balení dětských piškotů, 2 jahodové kompoty, 1 balení červeného dortového želé, 1/4 l vody, 1 lžíce cukru, pudingový nebo tvarohový krém (můžete jej připravit podle návodu nebo zakoupit již hotový dle chuti)

Příprava krému: 1 balení pudingu s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, 400 ml mléka, 1 měkký tvaroh, 1 sáček vanilinového cukru

Vanilkový puding uvaříme podle návodu, ale pouze ve 400 ml mléka a s 2 lžícemi cukru. Uvařený puding necháme 10 minut zchladnout. Mezitím ušleháme tvaroh s vanilinovým cukrem a vzniklou hmotu smícháme s pudingem. Necháme zcela vychladnout.

Postup:
Dno dortové formy pokryjeme několika vrstvami dětských piškotů, poté zalijeme vychladlým pudingovým krémem, opatrně uhladíme a navrch přidáme jahody.

Nyní už jen zbývá připravit želatinu podle návodu na obalu: sáček červeného dortového želé rozmícháme ve ¼ l studené vody, přidáme 1 lžíci cukru a želatinu za stálého míchání asi minutu povaříme. Hotovou želatinu průběžně mícháme, dokud není vlažná.

Vlažnou želatinou zalijeme jahody a dort uložíme na několik hodin do lednice.

Počet porcí: 8

TIP: Menším dětem můžeme připravit tento dezert rovnou do mističek.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou například skládat vrstvy piškotů na sebe a procvičovat tak jemnou motoriku prstů.

Do komentáře pod článkem můžete opět vkládat odkazy na fotografie vašich jahodových dortíků nebo se podělit třeba o svůj vlastní recept na nepečený dort.

Jak nakreslit jahodu

1. dubna 2011 v 22:19 || dětský koutek
Jahody jsou nazývány ovocem lásky. Není divu, zralé sytě červené plody lahodné chuti opravdu připomínají svým tvarem malá srdíčka. Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku. Květy jahodníku jsou bílé drobné se žlutým středem. Rostliny rostou v trsech a většinou mají střídavé trojčetné listy.

Botanický popis kresleného objektu nám dává návod na zachycení správných charakteristických rysů.

Jak nakreslit jahodu?
Nejprve si nakreslíme základní tvar jahody, který vypadá jako zaoblený trojúhelník se špičkou více či méně zploštělou. Na horním konci můžeme nakreslit kališní lístky a stopku. Na povrchu každé jahody jsou charakteristická drobná semínka, která kreslíme jako svislé čárky, tečky, protáhlé oválky nebo malé trojúhelníčky. Zralé jahody mají svěže červenou barvu. Nezralé plody vybarvujeme odstíny zelené nebo v kombinaci s červenou.


Jahodové Frappé

1. dubna 2011 v 12:19 || denní menu
Co by to bylo za mléčný bar bez mléčných nápojů, a proto historicky prvním receptem na tomto blogu je mléčná míšená lihuprostá ovocná specialita: Jahodové Frappé.

Jahodové Frappé
Kategorie: Míšené a mixované nápoje

Potřebujeme: Elektrický mixer, ½ litru jogurtu nebo smetany, sáček vanilinového cukru, 30 dkg čerstvých jahod a 6 vyšších sklenic

Postup: Do nádoby elektrického mixeru nalijeme jogurt nebo smetanu, přidáme vanilínový cukr a mixujeme do tuhé pěny. Sklenice naplníme do jedné třetiny vyšlehanou pěnou, na ni dáme vrstvu vidličkou rozmačkaných a slabě oslazených jahod a zbylou pěnou sklenice doplníme. Povrch nápoje ozdobíme čerstvými jahodami.

Počet porcí: 6

TIP: Místo čerstvých jahod můžete použít mražené a získáte osvěžující Smoothies.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou například omýt jahody a zbavit je stopek.

Tak neváhejte a mixujte! Do komentáře pod článkem můžete vložit odkaz na fotograii nebo článek s vaším vlastním Jahodovým Frappé.