Červen 2011

Proč se stát barmanem ve virtuálním baru

29. června 2011 v 14:19 || soutěže
Deset důvodů, proč se stát barmanem právě ve virtuálním baru:

1. Pracovní dobu si určujete sami.
2. Plníte jen ty úkoly, které se vám líbí.
3. Můžete svůj výtvor nafotit z té lepší strany.
4. Nemusíte poslouchat svého nadřízeného.
5. Je jedno, zda jste kuřáci nebo nekuřáci.
6. Můžete si dát pauzu, kdy chcete.
7. Nemusíte dojíždět.
8. S úkolem vám může kdokoli pomoci.
9. Co si uvaříte, to si také můžete sami sníst.
10. O výši odměny si rozhodujete sami.

Jak se stát přes prázdniny barmanem se dozvíte zde.

Chceš se stát součástí...

29. června 2011 v 14:14
Během prázdnin na tomto blogu vyjde série článků, ve kterých budete hrát hlavní roli VY čtenáři.

Pokud se chcete dozvědět více, klikněte zde.

Velká prázdninová soutěž o hodnotné ceny

28. června 2011 v 21:05 || soutěže
Staň se přes prázdniny barmanem v našem virtuálním mléčném baru U dvou, sbírej body a proměňuj je za super ceny.

Velká prázdninová soutěž s názvem "Za barem" bude probíhat od 1.7.-31.8.2011. Každý den můžete získat 10 bodů a již od 100 bodů budete moci vybírat z hodnotných cen.

Soutěžit můžete o stavebnici LEGO, kreativní cukrářskou sadu od Timidekor, společenské hry Albi, dárky s potiskem z Blogu.cz, poukázky na potraviny v BIO kvalitě, výtvarné potřeby, knihy a další.

Jak bude soutěž probíhat?
Na našem blogu Prvního virtuálního mléčného baru U dvou budou po dobu prázdnin pro vás čtenáře vycházet články s výzvou ke splnění úkolu. Pod tento článek můžete přidávat odkazy na vaše díla vytvořená dle zadání. Za každý splněný úkol získáte 10 bodů. Nasbírané body pak můžete proměňovat za hodnotné ceny z aktuálního seznamu výher.

O jaký typ úkolů se bude jednat?
Budete mít za úkol samostatně připravovat a fotit jednoduché pokrmy, jako saláty, dezerty, pomazánky, koktejly. Dále budete vytvářet dekorace na slavnostní tabuli, vyrábět párty pozvánky, starat se o zábavu v dětském koutku, kreslit omalovánky, komunikovat s hosty a plnit řadu dalších drobných aktivit. Barmani v Prvním virtuálním mléčném baru U dvou by měli být především kreativní, hraví a soutěživí.

Jak se stát barmanem?
Nábor nových barmanů bude probíhat po celou dobu prázdnin, je na vás, kdy se do soutěže zapojíte, plnit úkoly můžete i zpětně, ovšem počet cen, za které můžete vyměňovat body je omezený, a tak platí pravidlo: kdo dříve nasbírá dostatečný počet bodů a požádá o cenu, ten ji dříve dostane. Registrovat se můžete pouze pod článkem "Přihláška do velké prázdninové soutěže". Zde také budete moci sledovat tabulku s počtem nasbíraných bodů.

Jak získávat body?
Na blogu mléčného baru U dvou budou pro registrované barmany vycházet články s výzvou ke splnění úkolu. Na svůj blog, webové stránky nebo facebook umístěte článek se splněným úkolem a odkaz na něj přidejte do komentáře pod příslušný článek se zadáním. V textu vašeho článku musí být uvedeno číslo a přesný název úkolu se zpětným odkazem na článek se zadáním na blogu mléčného baru U dvou. Za každý splněný úkol získáte 10 bodů. Platné budou pouze články se správným číslem a názvem úkolu a přiřazené v komentáři pod příslušným článkem se zadáním. V článku prosím uvádějte pouze své autorské fotografie a obrázky.

Jak si vybrat výhru?
Pokud nasbíráte dostatečný počet bodů, můžete je směnit za hodnotné ceny dle vlastního výběru z aktuálního seznamu výher. Z toho seznamu si vyberete cenu, která se vám líbí, a na kterou máte nasbíráno dostatek bodů a zašlete nám svůj požadavek emailem na adresu mlecny-bar@email.cz. Po zaslání výhry budou vaše body odečteny a můžete začít sbírat znovu. Plnit úkoly a sbírat body můžete pouze do 31.8.2011. O výhru lze požádat nejpozději do 15.9.2011. Počet cen je omezený, platí pravidlo, kdo dříve nasbírá dostatečný počet bodů a požádá o cenu, ten ji dříve dostane.


Pořadatel si vyhrazuje právo ve výjimečných případech body neudělit a komentář s nevhodným odkazem smazat, zejména shledá-li dílo nedostatečně kvalitní nebo nesplněné dle zadání. Na výhry v této soutěži nevzniká žádný právní nárok.

Přihláška do velké prázdninové soutěže

28. června 2011 v 15:20 || soutěže
Staň se přes prázdniny barmanem v našem mléčném baru U dvou, sbírej body a proměňuj je za super ceny.

Velká prázdninová soutěž s názvem "Za barem" bude probíhat od 1.7.-31.8.2011. Každý den můžete získat 10 bodů a již od 100 bodů budete moci vybírat z hodnotných cen.

Jak se stát barmanem?
Nábor nových barmanů bude probíhat po celou dobu prázdnin, je na vás, kdy se do soutěže zapojíte, plnit úkoly můžete i zpětně, ovšem počet cen, za které můžete vyměňovat body je omezený, a tak platí pravidlo: kdo dříve nasbírá dostatečný počet bodů a požádá o cenu, ten ji dostane.

Registrovat se můžete pouze pod tímto článkem s názvem "Přihláška do velké prázdninové soutěže". Zde také budete moci sledovat tabulku s počtem nasbíraných bodů.

Přihlásit do soutěže se můžete prostřednictvím komentáře pod tímto článkem. Do komentáře uveďte především svou přezdívku, email a blog nebo webovou stránku, na které budete zveřejňovat své příspěvky. Nemáte-li ještě blog, můžete si jej založit zde.

Příklad:
Chtěla bych se přihlásit do velké prázdninové soutěže s názvem "Za barem".
Přezdívka:Jahůdka
E-mail:jahodov@email.cz
Blog:http://jahodov.blog.cz

Ovocné jednohubky

26. června 2011 v 22:19 || denní menu
Na letní párty nebo dětskou oslavu můžeme připravit báječné osvěžující jednohubky z čerstvého a kompotovaného ovoce.

Ovocné jednohubky
Kategorie: Ovoce, Slavnostní pohoštění

Potřebujeme: různé druhy čerstvého a kompotovaného ovoce, párátka nebo umělohmotná napichovátka, nůž

Postup: Různé druhy čerstvého a kompotovaného ovoce omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Naskládáme do komínků a středem propíchneme párátko.

Jednohubky naskládáme na talířek a dáme vychladit do chladničky.

Tip: Na osvěžující ovocné jednohubky se nejlépe hodí kousky melounu, kiwi, ananasu, třešní, jahod, broskví, meruněk, švestek, manga a hroznového vína.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou skládat komínky z kousků ovoce nebo napichovat jednotlivé kusy na sebe.


Učíme se stříhat - Spirála

25. června 2011 v 1:58 || dětský koutek
Stříhání, případně trhání nakreslených obrazců, rozvíjí jemnou motoriku prstů a procvičuje pozornost a pečlivost.



Roztomilý králíček z rýže

23. června 2011 v 18:29 || denní menu
Roztomilý králíček z rýže
Kategorie: Hravý oběd pro děti

Potřebujeme: 1 sáček rýže, sůl, mrkev, kudrnatou petrželku, bílou ředkev, rajče nebo jinou čerstvou případně sterilovanou zeleninu (okurky, hrášek, fazole, kukuřici, papriku, salát aj.), 2 naběračky rozdílných velikostí na hlavičku a tělíčko, lžičky na tvarování oušek a paciček

Příprava: Rýži uvaříme do měkka dle návodu. Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme špetku soli a přivedeme k varu, do vroucí vody opatrně vložíme sáček rýže a vaříme na mírném ohni asi 16-18 minut. Poté sáček vyjmeme a necháme okapat. Sáček rozřízneme a rýži vysypeme do mísy nebo hlubokého talíře.

Postup: Naběračku vypláchneme studenou vodou, nabereme rýži, rukou upěchujeme do roviny a poté kopeček vyklopíme na talíř. Největší naběračkou vytvoříme tělíčko, menší hlavičku, lžičkou ouška a pacičky. Ze zeleniny vykrajujeme a aranžujeme podle fantazie očíčka, zoubky, ocásek, mrkev apod.

Před podáváním opatrně polijeme omáčkou (rajskou, smetanovou, sýrovou, houbovou apod.)

Tip: Rýži si můžete připravit i na sladko s cukrem, skořicí nebo kakaem a ozdobit králíčka místo zeleniny ovocem. Před podáváním opatrně polijeme ovocným sirupem a ozdobíme šlehačkou.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou tvořit z rýže pomocí lžíce a pokrájené zeleniny své vlastní zvířátka nebo obličeje.


Třešňová bublanina

15. června 2011 v 13:19 || denní menu
Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublanin, muffinů, závinů i palačinek. Třešňová piškotová bublanina je u nás jedna z nejoblíbenějších bublanin.

Třešňová bublanina
Kategorie:
Moučníky z třeného piškotového těsta

Potřebujeme: 4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilinový cukr, strouhanou citrónovou kůru, 12 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje nebo vlahého másla, tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy, 50 dkg omytých a vypeckovaných třešní

Příprava těsta: Syrové bílky dobře oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme ručním nebo elektrickým šlehačem pevný sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny, a když zhoustnou a zbělí, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, 2 lžíce oleje nebo vlahého rozpuštěného másla, přisypeme mouku a dobře promícháme, nakonec opatrně zašleháme sníh z bílků.

Postup: Obdélníkovou formu nebo plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto plníme jen do 2/3, protože pečením nabude. Stejnoměrně rozetřeme a opatrně posypeme třešněmi. Dáváme do mírně vyhřáté trouby a pečeme stejnoměrně při teplotě kolem 170 °C. Že je moučník upečen, poznáme podle dozlatova zbarveného povrchu a vpíchnutím párátka nebo dřívka se přesvědčíme, zda se těsto nelepí. Upečenou a prochladlou bublaninu krájíme na čtverečky, pocukrujeme a podáváme na dezertním talířku.

Počet porcí: 8

Tip: Pokud třešně obalíme trochu v mouce, nepadnou v těstě tak snadno ke dnu.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou třít žloutky s cukrem, šlehat sníh z bílků pomocí ručního šlehače a opatrně pokládat jednotlivé třešně do těsta.


Třešňový tvarohový dezert pro nejmenší

14. června 2011 v 10:49 || denní menu
Čerstvé třešně jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, viz předchozí článek. Zralé šťavnaté třešně jsou výborným ovocem i pro nejmenší děti.

Třešňový tvarohový dezert pro nejmenší
Kategorie: Tvaroh s ovocem

Potřebujeme: 200g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 200g třešní, 2 lžíce ovocného sirupu (višňového, malinového, jahodového nebo lesní směs)

Postup: V míse ručně vyšleháme tvaroh se sirupem a vanilkovým cukrem, přidáme vypeckované třešně a promícháme. Krém podáváme v miskách s dětskými piškoty, sušenkami apod.

Počet porcí: 2

Tip: Starším dětem a dospělým můžeme krém posypat drcenými oříšky. Vlašské nebo lískové ořechy jdou s třešněmi skvěle dohromady.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou míchat krém a zdobit mističky vypeckovanými třešněmi.


Jó, třešně zrály…

14. června 2011 v 10:39 || denní menu
Nastal čas sladkých a šťavnatých třešní. Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály, pozitivně ovlivňují celý náš organismus, posilují imunitu. Mají vysoký obsah vitamínů C, B, E, karotenu a minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku, zinku a hořčíku. Podporují krvetvorbu a přispívají i ke zdravé pokožce - obsahují přírodní látky, které zmírňují ochabnutí pleti a zneškodňují volné radikály. Draslík obsažený v třešních podporuje vylučování vody z těla. Třešně rovněž vzhledem obsahu jódu pomohou i nemocným se štítnou žlázou a díky vápníku zase prospějí našim kostem a zubům. Třešně jsou také zásobárnou kyseliny listové, která kladně ovlivňuje naši psychiku. Třešně obsahují antokyany, které chrání cévy a srdce před poškozením a rakovinným bujením. Dále mohou pomoci při léčbě cukrovky. Konzumace třešní reguluje trávení a zbaví tělo toxických látek, takže v období, kdy je třešní dostatek je dobré si dopřát třešňovou kúru. Do jídelníčku na pár dní zařadíme denně kolem 350 g třešní. Případně je můžeme kombinovat s jiným ovocem.

Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublaniny, muffinů, závinů i palačinek. Třešně jsou také oku lahodící ozdobou zmrzlinových pohárů, míchaných koktejlů i chlazených limonád. Velmi chutná je čerstvá třešňová šťáva. Třešně konzervujeme jako kompoty, džemy, sirupy, nakládáme je do alkoholu, kandujeme nebo sušíme.


Dobrá zpráva pro všechny čtenáře

13. června 2011 v 14:48 || soutěže
Dobrá zpráva pro všechny čtenáře, kteří hlasovali o vítězném poháru v kreativní soutěži našeho mléčného baru U dvou. Chyba v matrixu, která se stává jen jednou za deset let se obrátila v náš prospěch, a tak kromě černých magických hrnků jsme získali od výrobce ještě hrnky bílé bez magických schopností, ale zato s trvale viditelným potiskem vítězných obrázků.

A TAK,

kdo z čtenářů napíše jako první krátký článek na svůj blog, který z hrnků se mu nejvíce líbil, získá hrnek svého favorita, jako upomínkový předmět ze soutěže. Odkazy pište prosím do komentářů pod tento článek, ve hře je prvních 5 vítězných hrnků od: Bylinky, Romin, Janinky, Krizi a Vojty. Na vítězné návrhy se můžete podívat zde. Zúčastnit se mohou i samotní soutěžící.


Jak si vyrobit knihu

9. června 2011 v 3:09 || dětský koutek
Svou vlastní knihu, album nebo leporelo si můžeme vyrobit i sami doma, třeba z nepotřebné krabice od bot a papírových tácků. Nevěříte? Přečtěte si následující návod.

Kirigami jako papírové dekorace na jídelní stůl

9. června 2011 v 1:10 || dětský koutek
Japonský pojem "kirigami" znamená v doslovném překladu vystřihování z papíru. I když vypadá popis této techniky zdánlivě jednoduše, výsledky jejího použití jsou okouzlující: pouhým stříháním a skládáním papíru vznikají nádherná filigránová umělecká dílka.

Motivy a ornamenty zhotovené technikou kirigami se vyznačují nevyčerpatelným bohatstvím tvarů a mají široké použití. Z barevných papírů si můžete vytvořit obrázky, přáníčka, ozdoby i dekorativní dečky. K práci budete potřebovat pouze ostré nůžky, modelářský nůž s vhodnou podložkou na vyřezávání, tužku, gumu, silnější papír pro výrobu šablony a barevné papíry nebo ubrousky, ze kterých budete vystřihovat.

Tato technika vystřihování obrazců ze složeného listu papíru je vhodná i pro malé děti, které jsou vždy mile překvapeni, jaký motiv jim na rozloženém finálním dílku vznikl.

Skládání papíru a vystřihování motivu
1. Ze čtvercového papíru vytvořte úhlopříčným přeložením trojúhelník a pravou špičku tohoto trojúhelníku přeložte doleva tak, aby vzniklý sklad ležel pod úhlem 60° od základny trojúhelníku. Pak papír obraťte na druhou stranu a pravou špičku ohněte stejným způsobem doleva. K základnímu poskládání papíru si můžete narýsovat pomůcku s vyznačením 60° úhlů, tak jak ji vidíte na obrázku. Každopádně platí, že s malými dětmi můžete poskládat papír podle vlastního uvážení třeba pouze do čtverce, a o to větší překvapení zažijete po rozložení finálního ornamentu.
2. Na poskládaný tvar položte trojúhelníkovou šablonu s motivem, který jste si sami vymysleli nebo obkreslili z široké nabídky původních japonských ornamentů, které jsou dnes volně ke stažení i na internetu (stačí do svého oblíbeného vyhledávače zadat heslo "kirigami"). Šablonu a obrysy obtáhněte tužkou a ornamenty vystřihněte, případně vyřízněte vnitřní plochy modelářským nožem. Linie řezu je lépe protáhnout raději několikrát zlehka, než jednou silně, okraj řezu by se mohl zvlnit. Pokud nemáte žádnou šablonu nebo si chcete volně zaimprovizovat, můžete vystřihovat různé geometrické tvary přímo z poskládaného papíru.
3. Motiv nyní rozložte a uhlaďte. Pokud používáte dvojbarevné papíry, můžete nastřižené části ohnout vzhůru nebo překlopit a vytvořit tak barevné akcenty.
4. Vytvořené ornamenty můžete nalepit na silnější papír a zarámovat, pověsit na šňůrky jako závěsné dekorace, nalepit na přáníčka nebo pouze rozložit na stůl jako dekorativní ubrousky pod skleničky, vázy s květinami, svíčky apod.
--
Návod jsem sepsala s pomocí knihy Kirigami - Filigránové motivy japonského umění skládání, z nakladatelství Anagram s.r.o., vydané v edici TOPP v roce 2009.

Pohádky z cukru - Byl jeden domeček

6. června 2011 v 3:50 || dětský koutek

Už jste si někdy zkusili sestavit pohádku z kostek? A co třeba z kostek cukru?

Co budete potřebovat: kostkový cukr, případně podložku a kulatý nůž na formování tvarů

Jak na to: Z kostek cukru skládejte jednotlivé obrazy pohádky nebo pohádkové říkanky a poté ji převyprávějte.

TIP: Kostky cukru můžete skládat také na sebe a tvořit 3D objekty jako hrady, věže, domy, nábytek apod. Maltu si připravíte z moučkového cukru a vody a kostky skládejte vždy s překryvem na sebe, jako z opravdových cihel.

Odkazy na své vlastní pohádky z kostkového cukru můžete přidávat do komentáře pod článkem.


Vyhlášení vítězů soutěže Challenge Ice CUP 2011

5. června 2011 v 1:38 || soutěže
Vážení čtenáři,

děkujeme vám za hlasování v anketě o nejsmyslnější zmrzlinový pohár "Challenge Ice CUP 2011". Díky vám se podařilo vybrat 3 výherce, kteří obdrží magické hrnky s potiskem svého vítězného obrázku.

1.místo Bylinka
2.místo Romin
3.místo Janinka

Dále se porota mléčného baru rozhodla vybrat ještě další dva výherce, kteří obdrží rovněž magické hrnky. Jsou jimi Kriza a Vojta.

Všem zúčastněným velice děkujeme, zaslali jste opravdu pozoruhodná díla. Každý pohár byl zpracován jinou technikou, a tak bylo velmi těžké rozhodnout o vítězi. Museli jsme zapojit všechny smyly, abychom dospěli k verdiktu. Doufám, že se vám návrhy potisků magických hrnků budou líbit.

EDIT: Předseda poroty se narozdíl poradních hlasů rozhodl kromě smyslů použít také rozum a udělil dodatečně ještě dvě ceny pro díla s mimořádnou uměleckou hodnotou, jsou jimy výtvory od Dubiouscat a Malého Chlupatého Stvoření z Alfa Centauri.

Všem vítězům GRATULUJEME!

Ukončení soutěže Challenge Ice CUP 2011

1. června 2011 v 2:27 || soutěže
Vážení čtenáři,

do 31.5.2011 jste měli možnost zasílat své příspěvky do kreativní soutěže o nejsmyslnější zmrzlinový pohár "Challenge Ice CUP 2011".

Výzvu přijalo 10 účastníků, jejichž díla budou vystavena v galerii. V tomto článku můžete také nezávisle hlasovat, který zmrzlinový pohár se vám nejvíce líbí. O výherci, který obdrží magický hrnek s potiskem vítězného obrázku, rozhodne ve finále tří členná porota týmu našeho mléčného baru.

EDIT: Hlasování bylo ukončeno, již známe vítěze, více zde: http://mlecny-bar.blog.cz/1106/vyhlaseni-vitezu-souteze-challenge-ice-cup-2011