Jablečný dortík

4. prosince 2011 v 0:02 |  || denní menu
Jablečný dortík
Kategorie: Ovocné moučníky z piškotového těsta

Postup: Nejprve si připravíme korpus z piškotového těsta, které pomažeme jablečným pyré z rozvařených jablek, na vršek směsi rozetřeme kysanou smetanu a nakonec posypeme skořicí.

Na přípravu piškotového těsta potřebujeme: 4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilinový cukr, strouhanou citrónovou kůru, 12 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje nebo vlahého másla, tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy

Příprava těsta: Syrové bílky dobře oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme ručním nebo elektrickým šlehačem pevný sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny, a když zhoustnou a zbělí, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, 2 lžíce oleje nebo vlahého rozpuštěného másla, přisypeme mouku a dobře promícháme, nakonec opatrně zašleháme sníh z bílků. Obdélníkovou formu nebo plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto plníme jen do 2/3, protože pečením nabude. Dáváme do mírně vyhřáté trouby a pečeme stejnoměrně při teplotě kolem 170 °C. Že je moučník upečen, poznáme podle dozlatova zbarveného povrchu a vpíchnutím párátka nebo dřívka se přesvědčíme, zda se těsto nelepí. Upečený korpus necháme při pokojové teplotě vychladit.

Na přípravu jablečného pyré potřebujeme: 5 kg jablek, 1 lžící cukru nebo medu, pár kapek citrónové šťávy, vodu dle potřeby

Příprava jablečného pyré: Omytá jablka oloupeme, odstraníme jádřince a rozkrájíme na kousky. Pokrájená jablka dáme do hrnce, přidáme trochu vody a rozvaříme pod pokličkou na jablečné pyré. Během varu můžeme dle potřeby pokličku odklopit a jablka promíchat, případně podlít trochou vody. Když jsou jablka dostatečně rozvařena, přidáme do směsi lžíci cukru nebo medu a pár kapek citrónové šťávy.

Jablečné pyré necháme zchladnout a pak nalijeme na piškot. Vršek směsi opatrně potřeme po celé délce kysanou smetanou a posypeme skořicí.

TIP: Menším dětem můžeme připravit tento dezert přímo do mističek s piškoty nebo dětskými sušenkami, místo kysané smetany lze použít i bílý jogurt.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou třít žloutky s cukrem, šlehat sníh z bílků pomocí ručního šlehače nebo si během vaření skládat obrázky ze slupek od jablek (spirály).

 


Komentáře

1 Janinka Janinka | Web | 4. prosince 2011 v 12:16 | Reagovat

Mňamka, takovéhle dobroty já vážně můžu, obzvlášť, když jsou z jablíček... :-)

2 無毒 無毒 | Web | 20. května 2016 v 9:51 | Reagovat

look so good :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama