Křehký zelný salát

26. ledna 2012 v 15:03 |  || denní menu
Křehký zelný salát
Kategorie: Zeleninové saláty

Potřebujeme: 1/4 hlávky zelí, sůl, cukr, 1 citrón
Postup: Hlávku zelí rozčtvrtíme a nakrájíme na nudličky. Dle chuti osolíme, přidáme cukr a šťávu z citrónu. Necháme asi hodinu odležet v chladničce.

Tip: Co děti lépe poznají, bude jim více chutnat. Při přípravě zelného salátu jim můžete ukázat, jak zelí vypadá, jak se krájí apod.
Zelí je kulaté, jako míč, ale raději do něj nekopejte, protože je velmi tvrdé. Je složeno ze zelených lupínků, které k sobě pevně přiléhají. Zkuste si několik svrchních odtrhnout. Vidíte, tady dole jsou spojeny košťálem. Košťál raději odstraníme, aby bylo nakrájené zelí křehoučké. Podívejte, když rozřízneme zelí na polovinu, vznikne nám na řezu labyrint, spleť cestiček z lupínků. Najdete cestu z jednoho konce na druhý? Zelí se krájí většinou na nudličky. Chcete vidět, jak se to dělá? Hlávku zelí rozkrojíme nejprve na polovinu, potom na čtvrtinu a z této čtvrtky odkrojujeme tenké proužky. Každý proužek se pak sám rozpadne na tenké nudličky. Aby nám zelí lépe chutnalo, můžeme jej osladit a okyselit. Ve sladkokyselém nálevu zelí zkřehne, dostane jemnější chuť i vůni, ale pořád stejně báječně křupe a neztrácí cenné vitamíny.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama