Únor 2012

Belgické vafle s malinami

14. února 2012 v 23:34 || denní menu
Kdyby se můj malý belgický přítel dočkal jednadvacátého století, byl by se pyšnil, jak se vstupem do Evropské unie stoupá obliba tradičních belgických vaflí. "Bon", usmál by se pod symetrický knírek a pochválil by tento kulinářský vynález :-)

Belgické vafle s malinami
Kategorie: Mňamky z kynutého těsta

Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 4 vejce, 250 ml mléka, 200 ml vody, 125 g másla, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, špetku soli, vaflovač, tuk na vymazání plotýnek, 200g mražených malin

Postup: Z droždí, lžičky cukru, vlažné vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Rozpustíme máslo. Mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek, vlažné mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků. Do tuhého sněhu zašleháme cukr a opatrně zamícháme do těsta a necháme na teplém místě vykynout.

Rozehřejeme vaflovač a plotýnky vymažeme tukem. Vykynuté a lehce promíchané těsto nalijeme do vaflovače a pečeme do zlatova asi 5-10 minut podle výkonu přístroje.

Podáváme ještě teplé a zdobíme napůl rozmraženými malinami, šlehačkou nebo čokoládou.

Tip: Vafle zůstanou nadýchané a teplé, pokud je před podáváním uchováme v mírně vyhřáté troubě.



Valentýnské toustíky

14. února 2012 v 7:07 || denní menu
Jak říci beze slov, mám tě ráda? Třeba valentýnskou snídaní pro dva.

Valentýnské toustíky
Kategorie: Snídaně pro dva

Potřebujeme: toustový chléb, plátkový sýr, rajské jablíčko na ozdobu

Postup: Z plátků toustového chleba a sýra vykrojíme stejně velká srdce, přiložíme k sobě a dáme asi na 3-5 minut zapéct do vyhřáté trouby.

Tip: Pokud máte raději chuť na sladké, rozpečte toustíky ve tvaru srdce bez sýra a čerstvě upečené je potřete trochou másla a marmeládou nebo džemem.