Červen 2012

Fotonávod: Malované čokoládové obrázky

30. června 2012 v 20:15 || dětský koutek
Malované čokoládové obrázky
Kategorie: Ozdoby na dorty


Potřebujeme: tmavou a bílou čokoládu, bílý pečící papír, cukrářský sáček nebo obyčejný štětec na malování

Příprava čokolády: Čokoládu rozlámeme na kousky a rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě do tekutého stavu.

Postup: Pod průhledný pečící papír dáme šablonu nebo obrázek, který chceme namalovat. Začínáme malovat vždy tmavou čokoládou. Nejprve obtáhneme kontury a poté vymalujeme všechny plochy, které mají být tmavé. Pečicí papír s namalovaným obrázkem dáme ztuhnout na 10-15 minut do chladničky nebo na několik minut do mrazáku. Mezitím si rozehřejeme bílou čokoládu. Vyndáme obrázek z lednice a prázdná místa opatrně vymalujeme bílou čokoládou. Aby obrázek držel lépe pohromadě, můžeme jej ještě přelít celý tenkou vrstvou bílé čokolády, ovšem tmavý podklad musí být dobře ztuhlý, aby se obrázek nerozmazal. Konečný obrázek uchováváme v chladničce. Před použitím dáme obrázek na několik minut do mrazáku, aby se od pečícího papíru dal dobře oddělit. Po vyndání z mrazáku obrázek otočíme, pečící papír sundáme a čokoládová dekorace se nám odhalí v celé své kráse.


Tip: K malování můžete použít různé odstíny čokolády, ovšem bílou čokoládou malujte vždy nakonec a pouze tehdy, je-li tmavá dostatečně ztuhlá.

S čím mohou pomoci děti?
Děti si mohou čokoládou vymalovat své oblíbené omalovánky.

Malinovo-jahodové smoothie

26. června 2012 v 20:41 || denní menu
Malinovo-jahodové smoothie
Kategorie: Nápoje

Smoothie je zdraví prospěšný nápoj připravený z čerstvého rozmixovaného ovoce.

Na ½ l malinovo-jahodového smoothie potřebujeme: 10-15 čerstvých jahod, 10-15 čerstvých malin, 1 lžičku medu/cukru, 1 lžíci bílého jogurtu, 5-10 kostek ledu, 200 ml mléka, mixér

Postup: Ovoce omyjeme, zbavíme stopek a celé dáme do mixéru, přidáme 1 lžičku medu, 1lžící bílého jogurtu, 5-10 kostek ledu, 200 ml mléka a důkladně rozmixujeme. Podáváme ve vysoké sklenici nebo tumbleru.

Tip: Kdo je alergický na laktózu, může místo kravského mléka použít mléko sojové, ovesné apod. Ovocné smoothie můžete připravit i bez mléka či jogurtu.



Domácí rohlíky

25. června 2012 v 23:46 || denní menu
Křupavé a křehké rohlíky jsme u nás doma pekli dávno před érou elektrických pekáren a chlebových směsí na míru. Zatímco upéct v běžné troubě výborný chléb byla trochu sázka do loterie, rohlíčky sypané dle chuti kmínem, solí, mákem nebo různými semínky, se povedly téměř vždy. Ve srovnání s běžným průmyslově vyrobeným rohlíkem mají dodnes u našich hostů úspěch.

Domácí rohlíky
Kategorie: Domácí pečivo z kynutého těsta

Potřebujeme: ½ kg polohrubé mouky, 3 dkg droždí, 1 vejce, 6 dkg řídkého másla (margarínu), trochu soli, ¼ litru mléka, 1 bílek na potření a dle chuti kmín, sůl, mák nebo sezamová semínka na posypání rohlíků

Postup: Z droždí, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek. Ke zkynutému kvásku přidáme zbylé mléko, moukou a ostatní přísady (1 vejce, 6 dkg řídkého másla, trochu soli), dobře propracujeme v tužší těsto a necháme je 1 hodinu kynout. Zkynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kruhovou placku, kterou rozkrájíme rádýlkem nebo nožem na pravidelné trojúhelníky. Potřeme je vychladlým rozpuštěným máslem a svineme směrem ke špičce v rohlík. Rohlíky klademe na vymaštěný plech. Potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí a ihned bez dalšího kynutí pečeme v horké troubě asi 15 minut.

Tip: Pro větší podíl vitamínů, minerálů a vlákniny lze domácí rohlíky ve stejném poměru připravit i z celozrnné mouky, případně přidat do těsta různá semínka (slunečnicová, sezamová, lněná…)

S čím mohou pomoci děti?
Děti se mohou pokusit propracovat rukama kynuté těsto, rozválet je na symetrickou placku, rozdělit ji rádýlkem nebo menším kulatým nožem na osminy a poté se naučit zavinovat trojúhelníčky do rohlíků.


Šálek čaje se šnekem z citrónu

23. června 2012 v 9:01 || denní menu
Šálek čaje se šnekem z citrónu
Kategorie: Nápoje


Potřebujeme: 1 sáček čaje, 200 ml vody, 1 lžičku medu nebo cukru, 1 citrón, prkénko, nůž, šálek s podšálkem

Příprava čaje: Jeden nálevový sáček čaje přelijeme 200 ml vroucí vody, necháme 3 - 5 minut odstát. Sáček opatrně vyndáme, přidáme jednu lžičku medu. Zamícháme. Podáváme se šnekem z citrónu.

Příprava šneka z citrónu: Dobře omytý celý citrón položíme na prkénko a ze střední části vykrojíme asi 1 cm tlustý plátek. Plátek citrónu nařízneme a do poloviny opatrně oddělíme dužinu od kůry. Na oddělené kůře z každé strany nakrojíme dva růžky. Pozor, nesmíme dokrojit úplně, abychom mohli středovou část ve tvaru "V" stočit zpět a vytvořit tak šneka. Šnečku, šnečku...vymačkám tě do hrnečku…





Pozvánka na zajímavou akci: Mlsná KAVKA - Vaříme s dětmi

15. června 2012 v 19:15
‎16.6. pořádá pražská nekuřácká vegetariánská restaurace Mlsná kavka kurz Vaření s dětmi. Kurz je určený všem malým kuchtíkům od 3 let, rezervace pro velký zájem nutná! Více na http://www.mlsnakavka.cz/cs/vareni-s-detmi

Mlsná kavka je nekuřácká vegetariánská restaurace, která pod jednou střechou a v jedné kuchyni spojuje kvalitní bezmasá jídla a pracovní uplatnění lidí znevýhodněných na trhu práce. Vznikla jako společný projekt Občanského sdružení Green Doors a Filipa Kavky Smiggelse.

Kouzlo jednoduchosti - Sýrové chuťovky s hroznovým vínem

13. června 2012 v 23:30 || denní menu
Říká se, že v jednoduchosti je krása, elegance, kouzlo, úspěch. To platí i o jídle. Tajemství prvotřídních lahůdek spočívá v jednoduché kombinaci chutí. Žádná přeplácanost, roztříštěnost, chaotická směs ingrediencí, jejichž chutě se navzájem tlučou. Krása jednoduchosti je krédo našeho Mléčného baru. Najdete zde jednoduché a přitom nápadité recepty, které zvládnou připravit i úplní začátečníci, děti.

Sýrové chuťovky s hroznovým vínem víru v minimalistickou dokonalost zajisté splňují. Ochutnejte a odhalte kouzlo této mimořádné kombinace.


Sýrové chuťovky s hroznovým vínem
Kategorie: Předkrmy a chuťovky

Potřebujeme: tvrdý sýr (eidam), hroznové víno, párátka, nůž, mini vykrajovátka

Postup: Z bloku tvrdého sýra nakrájíme asi 0,5 cm plátky, které nařežeme na menší kostičky nebo pomocí mini vykrajovátka vykrojíme do příslušných tvarů (květy, hvězdičky apod.). Vykrajovátko je vhodné zejména pro děti, které by se mohly ostrým nožem pořezat. Na plátek sýra položíme kuličku hroznového vína a spojíme párátkem. Sýrové chuťovky se hodí na oslavy, koktejly, párty nebo jen tak k večernímu posezení u sklenky vína.



Palma de Banana

10. června 2012 v 17:04 || denní menu
Dáme si banánovou svačinku? Proč ne, vitamínů není nikdy dost, zvláště když větší polovina týmu Mléčného baru stůně.

Palma de Banana
Kategorie: Hravá svačinka

Potřebujeme: banán, pomeranč (nebo jiné ovoce, které se dá rozdělit na půlměsíce), hřebíček

Postup: Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kolečka banánu ponecháme u sebe, dohromady budou tvořit kmen palmy. Oloupeme pomeranč a rozdělíme jej na půlměsíce, ze kterých naaranžujeme korunu stromu. Z několika koleček banánu a hřebíčků můžeme vytvořit opičky nebo jiná zvířátka.

Otázka pro čtenáře:
A jak byste Palmu de Banana stvořili vy? Do komentáře pod článkem můžete vkládat odkazy na fotografie vašich výtvorů.



Myšky se sýrem

10. června 2012 v 9:50 || denní menu
-"Co bude dnes k snídani?"
-"Myšky se sýrem."
-"Cože, copak jsme kočky? :-)"


Myšky se sýrem
Kategorie: Vejce vařená natvrdo

Potřebujeme: vejce, tvrdý sýr (eidam, ementál, jadel apod.), mrkev nebo jinou zeleninu na ocásky, hřebíček

Příprava vajec: Syrová vejce nejprve omyjeme a pak je vložíme do studené vody, vaříme od bodu varu 8-10 minut, doba záleží na velikosti vajec. Vejce se nám budou lépe loupat, zchladíme-li je po uvaření ve studené vodě.

Postup: Natvrdo uvařená vejce opatrně oloupeme. Z plátku sýra si vykrojíme tvary oušek a z mrkve tenké ocásky. Tam, kde budou ouška, si připravíme na vajíčku zářezy a vložíme do nich vykrojené plátky sýra. Do zadu zastrčíme ocásek a vepředu vejce vykouzlíme pomocí hřebíčku oči a čumáček. Na talíř dáme trojúhelník tvrdého sýra a kolem něj rozmístíme myšky. Podáváme s celozrnným pečivem.

S čím mohou pomoci děti?
Děti mohou loupat vychladlá vejce a zdobit myšky.



Fotorecept: Tvarohové buchty

9. června 2012 v 16:19 || denní menu
Jak se peče v pohádkách? Dnes Vám přinášíme foto návod na přípravu domácích tvarohových buchet, bez kterých se žádná klasická česká pohádka neobejde. Kdyby Honzova máma nepekla, jistě by se z pekla nedostal, draka nezabil, princeznu nezachránil a k bohatství nepřišel...


Zeleninová MANDALA pro Edith

7. června 2012 v 16:34 || denní menu
Tým Mléčného baru U dvou se připojuje ke gratulacím pro oslavenkyni Edith Holou a rádi bychom jí touto cestou předali malý dárek. Jelikož Edith je ze svých článků známa duchovním přesahem, připravili jsme pro ni něco speciálního:

Zeleninová MANDALA
Kategorie: Přílohové ozdoby z čerstvé zeleniny

Potřebujeme: různé druhy zeleniny (ředkvičky, rajská jablka, papriku, okurky, mrkev, salát…), můžeme použít i čerstvé bylinky, ovoce, ořechy nebo sýr, dále si připravíme ostrý nůž, prkénko a jednobarevný kulatý talíř

Postup: Zeleninu omyjeme a nakrájíme na pravidelné tvary, které pak skládáme na kulatý talíř do symetrického kruhu.




Pozn.: Mandala je nadkulturním symbolem jednoty a harmonie. Symbolický význam kruhu vyplývá už z jeho geometrické podstaty dokonale pravidelného tvaru, organizovaného kolem pevného bodu. Jako takový představuje ideální jednotu s pevným středem, a zároveň i nekonečno a věčnost. Mandala může být nástrojem pro relaxaci a sebepoznání. Pokud tvoříme nebo sledujeme pravidelné obrazce, duše se zklidňuje, vnitřní svět se uspořádává a dochází k léčení na všech úrovních.


Ovocné akvárium ve sklenici vody

6. června 2012 v 19:42 || denní menu
U rybiček dnes ještě zůstaneme, připravíme si osvěžující citronádu trochu jinak než obvykle. Ve sklenici s vodou vytvoříme miniaturní ovocné akvárium.


Ovocné akvárium ve sklenici vody
Kategorie: Nápoje

Potřebujeme: vodu nebo sodovku, cukr (med), citrón, meloun, kiwi nebo jiné ovoce (pomeranč, jahody, ananas …), snítku máty peprné, ledové kostky, větší skleněnou nádobu, brčko, nůž, vykrajovátko ve tvaru rybičky, naběračku, sklenice


Postup: Ovoce, zejména citróny pečlivě omyjeme a dle potřeby oloupeme. Do větší skleněné nádoby nalijeme vodu nebo sodovku, přidáme dle chuti cukr nebo med a šťávu z citrónu. Důkladně promícháme. Pro ještě lepší chuť můžeme do nápoje přidat lístky máty peprné a led. Meloun nakrájíme na tenké plátky a vykrajovátkem nebo nožem vykrojíme zlaté rybičky. Na vyvrtání očí můžeme použít tenké brčko. Z kiwi vytvoříme několika zářezy rostlinu a z kůry citrónu plovoucí řasy. Z dalšího ovoce tvoříme dle fantazie další mořské živočichy: hvězdice, mořské koníky, medúzy, ježky apod.

Tip: Ovocné akvárium je vhodné zejména na zahradní párty. Pro dospělé je možné do nápoje přimíchat alkohol: bílé víno; světlý rum; vodku apod.


Najdete rybičku Nemo?

5. června 2012 v 17:52 || denní menu
Klaun očkatý (Amphiprion ocellaris) alias rybička Nemo z meruňky
Kategorie: Hravá svačinka pro děti

Potřebujeme: meruňky, tvarohový nebo smetanový krém (pribináček), čokoládovou polevu, špejli nebo párátko, nůž

Postup: Meruňky omyjeme, rozdělíme na poloviny a vypeckujeme. Podle obrázku nebo fotografie poskládáme tvar této rybičky a pomocí špejle namalujeme pribináčkem a čokoládovou polevou pruhy, které jsou pro klauna očkatého charakteristické.


Tip: Pro slavnostní příležitosti můžeme meruňky ve tvaru Klauna očkatého ozdobit světlou a tmavou šlehačkou a podávat jako dezert.



Narozeninové dorty pro milovníky ŽUŽU

5. června 2012 v 15:16 || denní menu
Oblíbeným dekoračním materiálem pro slavnostní nebo netradiční zdobení dortů je v poslední době marcipán. Snadno se barví, modeluje a zručné cukrářky z něj dokážou vytvořit téměř vše. Ovšem ne každému marcipán chutná, zejména dětem uděláte radost, když místo marcipánových figurek použijete jejich oblíbené žužu bonbónky.

Níže se můžete podívat na naše žužu dorty, které v kombinaci s nugátovým a vanilkovým máslovým krémem chutnaly celé rodině.

Košíček s ovocem a květinami
- košíček je vytvořen z obrácené bábovky :-)
Krteček s žužu žížalkami
- na žížalky, které vylézají z čokoládové polevy, je naše Babi dodnes pyšná



Upozornění: Uchováváte-li hotový dort v chladničce, nechte jej před podáváním cca 15 -30 minut při pokojové teplotě, aby bylo žužu opět vláčné.

Dino dort pro milovníky dinosaurů

3. června 2012 v 23:44 || denní menu
Pokud Vaše dítko postihla Dinománie a jeho nejmilejším plyšákem je nyní přítulný Tyrannosaurus Rex, jistě mu uděláte radost narozeninovým Dino dortem.

Dino dort pro milovníky dinosaurů
Kategorie: Narozeninové dorty

Potřebujeme: dortový korpus, máslový krém dle chuti nebo zavařeninu, marcipán, marcipánové figurky dinosaurů, sušené kousky tropického ovoce, želé bonbóny různých tvarů

Postup: Dortový korpus rozřízneme, naplníme dle chuti krémem, zavařeninou či ovocem a jednotlivé díly slepíme zpět k sobě. Dort potřeme ze všech stran krémem a potáhneme rozváleným marcipánem. Na dort naaranžujeme marcipánové figurky dinosaurů a ze sušeného ovoce a želé bonbónů vytvoříme exteriér: sopky, rostliny, kameny apod.

Tip: Na výrobu marcipánových figurek dinosaurů můžete použít např. vylisované plastové obaly od dinosauřích cukrovinek.


Jahodový dort na Den dětí ve tvaru písmena "D"

2. června 2012 v 10:50 || denní menu
Jahodový dort na oslavu Dne dětí ve tvaru písmena "D" je vhodný zejména pro rodiny se dvěma dětmi, z jednoho piškotového korpusu připravíte dva samostatné velké dorty, pro každé dítko jeden :-)

Jahodový dort na Den dětí ve tvaru písmena "D"
Kategorie: Moučníky z třeného piškotového těsta s jahodami


Příprava krému: 1 balení pudingu s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, 400 ml mléka, 1 měkký tvaroh, 1 sáček vanilinového cukru

Vanilkový puding uvaříme podle návodu, ale pouze ve 400 ml mléka a s 2 lžícemi cukru. Uvařený puding necháme 10 minut zchladnout. Mezitím ušleháme tvaroh s vanilinovým cukrem a vzniklou hmotu smícháme s pudingem. Necháme zcela vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.

Příprava dortu: 4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilinový cukr, strouhanou citrónovou kůru, 12 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje nebo vlahého másla, tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy, 300 dkg čerstvých jahod

Syrové bílky dobře oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme ručním nebo elektrickým šlehačem pevný sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny, a když zhoustnou a zbělí, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, 2 lžíce oleje nebo vlahého rozpuštěného másla, přisypeme mouku a dobře promícháme, nakonec opatrně zašleháme sníh z bílků. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto plníme jen do 2/3, protože pečením nabude. Dáváme do mírně vyhřáté trouby a pečeme stejnoměrně při teplotě kolem 170 °C. Že je moučník upečen, poznáme podle dozlatova zbarveného povrchu a vpíchnutím párátka nebo dřívka se přesvědčíme, zda se těsto nelepí.

Vychladlý piškotový korpus přeřízneme na polovinu a vytvarujeme jej do písmene "D". Piškot potřeme vanilkovo-tvarohovým krémem a ozdobíme jahodami, přičemž celými jahodami lemujeme okraje a doprostřed dáme jahody půlené, viz doprovodné obrázky.

Krokodýl ze zelené papriky

1. června 2012 v 17:06 || denní menu
"Na břehu řeky Nil,
žije krokodýl…"


Krokodýl ze zelené papriky
Kategorie: Přílohové ozdoby z čerstvé zeleniny

Potřebujeme: nejméně 3 zelené papriky, kousek rajského jablíčka, ředkvičku, nůž

Postup: Papriky omyjeme, odkrojíme vršky a vyndáme pálivá jadérka. Ze dvou až 3 paprik sestavíme zasunutím do sebe ocas a z druhé strany spojíme s poslední paprikou, která bude tvořit hlavu s tlamou krokodýla. Tuto papriku však nejprve nařízneme od špičky na dvě poloviny. Do tlamy dáme kousek rajského jablíčka, jako dásně a z ředkvičky vykrájíme ostré zuby. Z proužků papriky vytvoříme nohy, které připevníme k tělu do připravených zářezů. Z oblých vršků papriky můžeme udělat oči a krokodýl je hotový.



Tip: Vnitřek krokodýla můžete naplnit sýrem nebo sýrovou pomazánkou a dát na 10 minut zapéct do vyhřáté trouby.