Domácí rohlíky

25. června 2012 v 23:46 |  || denní menu
Křupavé a křehké rohlíky jsme u nás doma pekli dávno před érou elektrických pekáren a chlebových směsí na míru. Zatímco upéct v běžné troubě výborný chléb byla trochu sázka do loterie, rohlíčky sypané dle chuti kmínem, solí, mákem nebo různými semínky, se povedly téměř vždy. Ve srovnání s běžným průmyslově vyrobeným rohlíkem mají dodnes u našich hostů úspěch.

Domácí rohlíky
Kategorie: Domácí pečivo z kynutého těsta

Potřebujeme: ½ kg polohrubé mouky, 3 dkg droždí, 1 vejce, 6 dkg řídkého másla (margarínu), trochu soli, ¼ litru mléka, 1 bílek na potření a dle chuti kmín, sůl, mák nebo sezamová semínka na posypání rohlíků

Postup: Z droždí, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek. Ke zkynutému kvásku přidáme zbylé mléko, moukou a ostatní přísady (1 vejce, 6 dkg řídkého másla, trochu soli), dobře propracujeme v tužší těsto a necháme je 1 hodinu kynout. Zkynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kruhovou placku, kterou rozkrájíme rádýlkem nebo nožem na pravidelné trojúhelníky. Potřeme je vychladlým rozpuštěným máslem a svineme směrem ke špičce v rohlík. Rohlíky klademe na vymaštěný plech. Potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí a ihned bez dalšího kynutí pečeme v horké troubě asi 15 minut.

Tip: Pro větší podíl vitamínů, minerálů a vlákniny lze domácí rohlíky ve stejném poměru připravit i z celozrnné mouky, případně přidat do těsta různá semínka (slunečnicová, sezamová, lněná…)

S čím mohou pomoci děti?
Děti se mohou pokusit propracovat rukama kynuté těsto, rozválet je na symetrickou placku, rozdělit ji rádýlkem nebo menším kulatým nožem na osminy a poté se naučit zavinovat trojúhelníčky do rohlíků.

 


Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 26. června 2012 v 6:05 | Reagovat

Vypadaí skvěle.

2 Mami Mami | Web | 1. července 2012 v 10:51 | Reagovat

[1]: ... a stejně tak i chutnají :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama