Fotorecept: Tvarohové buchty

9. června 2012 v 16:19 |  || denní menu
Jak se peče v pohádkách? Dnes Vám přinášíme foto návod na přípravu domácích tvarohových buchet, bez kterých se žádná klasická česká pohádka neobejde. Kdyby Honzova máma nepekla, jistě by se z pekla nedostal, draka nezabil, princeznu nezachránil a k bohatství nepřišel...



Fotorecept: Tvarohové buchty
Kategorie: Kynuté buchty a koláče
Potřebujeme: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla (nebo rostlinného tuku), 50 g cukru, 25 g droždí, 1 vejce, asi ¼ l mléka, špetku soli, trochu strouhané citrónové kůry, tvarohovou nádivku, tuk na vymazání pekáče

Příprava tvarohové nádivky: 250 g měkkého tvarohu, 50 g moučkového cukru, 1 lžičku strouhané citrónové kůry - vše dáme do mísy a dobře promícháme.

Postup: Nejprve si zaděláme kvásek. Do mísy dáme 2 lžíce mléka, 1 lžíci mouky, 1 lžíci cukru, 25 g droždí a mícháme vařečkou až se kvasnice (droždí) rozpustí. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo a necháme je prochladnout.


Do mísy prosejeme 500 g polohrubé mouky, přidáme špetku soli, 50 g cukru a citrónovou kůru. V mouce uděláme důlek a do něj nalijeme rozpuštěné, vychladlé máslo, 1 žloutek, kvásek a mléko.


Vše dobře promícháme a zpracujeme v těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme nejméně hodinu kynout.


Vykynuté těsto rozválíme na centimetr silnou placku. Tu rozdělíme nožem nebo rádýlkem na čtverečky. Na každý čtvereček dáme lžičku tvarohové nádivky. Růžky pak dobře spojíme do uzlíčku.



Buchty ukládáme do vymaštěného pekáče uzlíkem dolů těsně vedle sebe. Necháme je v pekáči ještě asi čtvrt hodiny kynout.


Zkynuté buchty na povrchu lehce potřeme vychladlým rozpuštěným máslem nebo olejem a ve středně teplé troubě (na 180°C) přibližně 20-30 minut pečeme. Upečené buchtičky ještě teplé vyklopíme a až dostatečně vychladnou, můžeme je oddělit a pocukrovat.



Několik užitečných tipů:
- droždí by mělo být vždy čerstvé, pokud kvásek nevykyne, opakujte postup znovu s novými surovinami
- těsto zadělávejte v teplé místnosti z mírně teplých surovin
- s kynutým těstem můžete pracovat, zdvojnásobí-li svůj objem
- dobře chutnají i buchty makové, povidlové, s rozvařenými jablky, hruškami nebo nugátovým krémem

 


Komentáře

1 mlecny-bar mlecny-bar | 9. června 2012 v 16:34 | Reagovat

Honzova máma sice neměla v chalupě citrónovou kůru, ale nám doma to takto lépe chutná :-)

2 Janinka Janinka | Web | 9. června 2012 v 17:08 | Reagovat

Miluju buchty. Tvaroh, mák, jablíčka, povidla - beru všechno :-D.

Perfektní návod!

3 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 9. června 2012 v 17:11 | Reagovat

A úplně nejlepší jsou ty od babičky :-)

4 edithhola edithhola | E-mail | Web | 10. června 2012 v 13:07 | Reagovat

Nejlepší má táta. Že bych se to díky Tobě konečně naučila a netruchlila, že jeho buchty už nedostáváme:-) Kolik hodin času na tom strávíš?

5 mlecny-bar mlecny-bar | 10. června 2012 v 15:15 | Reagovat

[4]: Nadýchané a dobré buchty se dají stihnout tak za 2-3 hodiny. Půl hodinka na přípravu těsta, hodinu necháme kynout, půl hodinu válíme, vykrajujeme, plníme, balíme, čtvrt hodiny necháme opět zkynout a další půl hoďku pečeme v troubě, no a pak trpělivě čekáme až vychladnou :-)

6 zavodacky zavodacky | E-mail | Web | 10. června 2012 v 20:47 | Reagovat
7 mlecny-bar mlecny-bar | 11. června 2012 v 1:06 | Reagovat

[6]:Báječné!

8 HELA HELA | E-mail | 14. června 2012 v 17:59 | Reagovat

su   vyborne

9 Billie Billie | Web | 14. června 2012 v 18:02 | Reagovat

Mňamky. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama