Jahodový dort na Den dětí ve tvaru písmena "D"

2. června 2012 v 10:50 |  || denní menu
Jahodový dort na oslavu Dne dětí ve tvaru písmena "D" je vhodný zejména pro rodiny se dvěma dětmi, z jednoho piškotového korpusu připravíte dva samostatné velké dorty, pro každé dítko jeden :-)

Jahodový dort na Den dětí ve tvaru písmena "D"
Kategorie: Moučníky z třeného piškotového těsta s jahodami


Příprava krému: 1 balení pudingu s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, 400 ml mléka, 1 měkký tvaroh, 1 sáček vanilinového cukru

Vanilkový puding uvaříme podle návodu, ale pouze ve 400 ml mléka a s 2 lžícemi cukru. Uvařený puding necháme 10 minut zchladnout. Mezitím ušleháme tvaroh s vanilinovým cukrem a vzniklou hmotu smícháme s pudingem. Necháme zcela vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.

Příprava dortu: 4 vejce, 15 dkg cukru, 1 vanilinový cukr, strouhanou citrónovou kůru, 12 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje nebo vlahého másla, tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy, 300 dkg čerstvých jahod

Syrové bílky dobře oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme ručním nebo elektrickým šlehačem pevný sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny, a když zhoustnou a zbělí, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, 2 lžíce oleje nebo vlahého rozpuštěného másla, přisypeme mouku a dobře promícháme, nakonec opatrně zašleháme sníh z bílků. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto plníme jen do 2/3, protože pečením nabude. Dáváme do mírně vyhřáté trouby a pečeme stejnoměrně při teplotě kolem 170 °C. Že je moučník upečen, poznáme podle dozlatova zbarveného povrchu a vpíchnutím párátka nebo dřívka se přesvědčíme, zda se těsto nelepí.

Vychladlý piškotový korpus přeřízneme na polovinu a vytvarujeme jej do písmene "D". Piškot potřeme vanilkovo-tvarohovým krémem a ozdobíme jahodami, přičemž celými jahodami lemujeme okraje a doprostřed dáme jahody půlené, viz doprovodné obrázky.








Příprava želatiny: Nyní už jen zbývá připravit želatinu podle návodu na obalu: sáček červeného dortového želé rozmícháme ve ¼ l studené vody, přidáme 1 lžíci cukru a želatinu za stálého míchání asi minutu povaříme. Hotovou želatinu průběžně mícháme, dokud není vlažná.

Vlažnou želatinou zalijeme jahody a dort uložíme na několik hodin do lednice.

Tip: Aby Vám želatina neztekla z dortu, je dobré okraje obalit pruhem papíru na pečení.

 


Komentáře

1 tail-haris tail-haris | Web | 2. června 2012 v 11:16 | Reagovat

mňam... takový dělá i mamka, akorát k těm jahodám dává i borůvky, broskve,...

2 Dominica Dominica | Web | 2. června 2012 v 11:17 | Reagovat

Mňam, asi si ještě něco dodatečně za včerejší den dětí ukuchtím. ^^

3 nikol nikol | 2. června 2012 v 11:32 | Reagovat

to je dobrota, mňam

4 Daysy Daysy | E-mail | Web | 2. června 2012 v 11:37 | Reagovat

Taky něco podobného doma děláváme. Výborné! x) Miluju jahody.

5 Sances Sances | Web | 2. června 2012 v 11:44 | Reagovat

To vypadá dosti lákavě..

6 Janinka Janinka | Web | 2. června 2012 v 13:02 | Reagovat

Mňam, jahody my rádi, právě jsme dobaštili jahodové knedlíky a k tomu jako bonus jahodový koktejl :-D.

7 Martin Martin | Web | 2. června 2012 v 16:38 | Reagovat

Nápadité a lákavé! :) Jahody má každý rád, takže kdo by si nedal, že?! :) :-)

8 pribehykamaradek pribehykamaradek | Web | 3. června 2012 v 6:48 | Reagovat

Mńamíí asi si ho udělám, velice pěkné :-)

9 mlecny-bar mlecny-bar | 15. června 2012 v 11:03 | Reagovat

Děkujeme všem za milé komentáře :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama