Září 2012

Komiks: Je mi to jedno!

29. září 2012 v 18:37 || besedy

Stalo se v jedné malé zemi uprostřed Evropy....

(Článek je přiřazen k tématu týdne "Je mi to jedno!")

Rohlík od srdce

24. září 2012 v 15:39 || denní menu
Také se vám někdy stává, že sedíte nad prázdným papírem a myšlenky, nápady ... nepřichází... nepřichází... Nepřichází! A vy máte chuť všechno zabalit, jenže nemůžete, protože do odevzdání práce nezbývá moc času. Žádný nápad, pohnutí, hnutí, nic... prázdná mysl nebo laciné kraviny. V takových chvílích je opravdu nejlepší všeho nechat a jít se odreagovat ...třeba úklidem. Při jednoduché manuální činnosti jako je úklid se můžete zbavit napětí, stresu a možná, že vás napadne i řešení vašeho problému.

Někdy se však skvělé nápady a vynálezy objeví zcela nečekaně. Kdyby Alexander Fleming tenkrát nenechal špinavé Petriho misky, neobjevil by penicilin..., kdyby se manželka Jakuba Kryštofa Rada nesekla při krájení cukrové homole do prstu, nevyrobil by první kostku cukru... a kdybychom nebyli tento víkend líní dojít si do obchodu pro čerstvé rohlíky, neupekli bychom preclíky ve tvaru srdce.

Jak k tomu došlo?
Po nedělním výletu byly děti příliš unavené, než aby z připraveného kynutého těsta vyráběly housky nebo rohlíky. Zmohly se jen na vyválení dlouhého hada. Hada jsem nakrájela na kousky a přímo na plechu rychle stočila do tvaru preclíků. Preclíky jsem před pečením nechala ještě chvíli kynout, ale nedočkavé děti si chtěly uždibnout kousek syrového těsta. Stlačily preclík na oblé straně ručičkou a hle, z preclíku se stalo srdíčko. Zbylé preclíky jsme tímto jednoduchým způsobem upravili také do tvaru srdce a vynález "Rohlík ve tvaru SRDCE" byl na světě :-)




Recept na výrobu domácích rohlíků najdete zde.

Foto: Věřím na víly

23. září 2012 v 19:57 || besedy
Já věřím na víly, já stále umím snít...


Jak chutná Itálie?

21. září 2012 v 15:40 || besedy
Jak chutná pravá italská pizza, italská zmrzlina, tiramisu? Vydali jsme se na italskou riviéru odhalit tajemství těchto chutí. Jak jsme předpokládali, kulinářské speciality chutnají v místních restauracích úplně jinak než u nás. Čím to, že rajčatová omáčka je zde rajčatovější, sýr sýrovější, šunka šunkovatější, smetana smetanovější? Bez legrace, i v obyčejném supermarketu naleznete cenově dostupné kvalitní suroviny, které se s těmi našimi nedají srovnat.




Itálii a italskou kuchyni jsme si zamilovali. Zjistili jsme, že na internetu je několik kuchařských videokanálů v italštině, podle kterých lze připravit italské dobroty správným postupem a z původních surovin, než jak uvádí některé naše internetové rádoby oficiální "kuchařské" zdroje. Receptů na "pravá" italská jídla je na českém internetu spousta, ale kdo jednou ochutnal, musí vědět, že tajemství italské chuti je v kvalitních surovinách. Je smutné, že v Čechách jsme si tak nějak zvykli na umělé náhražky, že dát trojnásobnou cenu za rajčatový protlak z rajčat se nám zdá normální. Co je v Itálii běžným standardem, je u nás exklusive kvalita.

A co vy, jaké kuchyni dáváte přednost? Zkoušeli jste doma připravit nějaký italský recept? Navštívili jste někdy pravou italskou restauraci? Kolik si myslíte, že je v kečupu rajčat?

Komiks - I do believe in fairies! I do! I do!

18. září 2012 v 15:06 || besedy

Pro slabozraké:
Další bizardní vtípek z naší kuchyně. Na obrázku je sporák se dvěma hořáky, které svítí modrým plamenem. Sporák, který zažehnutím plamene ožil, volá patetickou větu ze známého literárního díla o Petru Panovi: "I do believe in fairies! I do! I do!". Tato věta, která v pohádce dokázala probudit k životu malou mrtvou vílu, může mít v anglickém jazyce více významů, proto také i tento komiks je opět mnohoznačný.

Věříte na víly? Věříte v zemi Nezemi? Věříte v něco mimořádného? Věříte v sami sebe?

(Článek je přiřazen k tématu týdne "Já věřím na víly! A jo a jo a jo!")

E-kniha: Zvířata světa, která můžete potkat v ZOO

17. září 2012 v 19:48 || besedy
Zapojili jsme se do projektu na stránkách www.predskolaci.cz, v rámci kterého vzniká zajímavá e-kniha "Zvířata světa, která můžete potkat v ZOO". Kniha obsahuje říkanky, pohybové hry, návody na tvoření s dětmi a pracovní listy s motivy zvířátek, řazených podle abecedy.

Žirafy z palačinek

Potřebujeme: 1-2 vejce, špetku soli, 4dkg cukru nebo 1-2 sáčky vanilkového cukru, 20dkg hladké nebo polohrubé mouky, ½ l mléka, olej na vymaštění pánve

Příprava těsta: Celá vejce rozšleháme ruční metlou s cukrem, solí a lžící mléka do pěny. Přisypeme část mouky a přilijeme část mléka a šleháme dál. Nikdy nedáváme hned všechnu tekutinu, aby se nevytvořily žmolky. Od hustšího těsta postupujeme za stálého míchání k řidšímu přiléváním mléka. Těsto necháme chvíli odpočinout.

Postup: Pánev si předem rozehřejeme, pak ji dobře peroutkou vymastíme, nalijeme na ni malou sběračkou těsto, které otáčivým pohybem pánví rozlijeme po celém jejím povrchu. Po upečení po jedné straně palačinku od pánve uvolníme lopatkou a obrátíme. Upečeme po druhé straně a hotové palačinky naskládáme na sebe.

Tvar žirafky vykrajujeme kulatým nožem podle předem nakreslené šablony nebo příslušným vykrajovátkem. Vykrajovátko umístíme tak, aby barevné skvrny na palačince ladily s kůží žirafky.


Komiks - Jsem šíleně dospělá!

7. září 2012 v 11:06 || besedy
Pro slabozraké:
Na obrázku je pečené kuře, přes které je černá šerpa s nápisem: "Jsem šíleně dospělá!"

(Článek je přiřazen k tématu týdne "Jsem šíleně dospělý/á!")

BONUSOVÉ výhry ANEB Kam čert nemůže, nastrčí BONUS

6. září 2012 v 23:50 || soutěže
V prvním zpravodajském článku soutěže Za barem II jsme vám za dlouhodobě kvalitní a originální výkon v soutěži slíbili speciální BONUSOVÉ výhry.


Zvonec a KONEC

6. září 2012 v 14:37 || soutěže
Prázdninám odzvonilo a stejně tak i velké prázdninové soutěži Za barem II. Děkujeme všem soutěžícím a čtenářům, kteří se tohoto kulinářského klání zúčastnili a také partnerům soutěže společnosti ALBI Česká republika, a. s. a nakladatelství ANAGRAM, s.r.o., kteří do soutěže věnovali lákavé ceny.

Průběh soutěže, která na blogu Prvního virtuálního mléčného baru U dvou probíhala od 1.7.2012 do 31.8.2012, si můžete zrekapitulovat zde.


Rozhovor s Blogerem roku 2011

4. září 2012 v 18:15 || besedy
Vzhledem k vyhlášené soutěži o titul "Blog roku 2012", která právě probíhá na portále Blog.cz a souvisejícím diskuzím o podobě vítěze, rozhodli jsme se požádat o rozhovor úřadujícího "Blogera roku 2011" zpravodajského portálu iDNES.cz Františka Matějku.