Únor 2013

Medvídek pod peřinkou

3. února 2013 v 14:09 || denní menu
Pod zeleninovou peřinkou odpočívá rýžový medvídek.



Medvídek pod peřinkou
Kategorie: Hravý oběd pro děti

Potřebujeme: 1 sáček rýže, sůl, čerstvou nebo sterilovanou (mraženou) zeleninu (mrkev, brokolici, petrželku, hrášek, zelené fazolky, kukuřici, apod.), olivový olej nebo máslo, zeleninový bujón bez glutamátu, vodu

Příprava rýže: Rýži uvaříme do měkka dle návodu. Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme špetku soli a přivedeme k varu, do vroucí vody opatrně vložíme sáček rýže a vaříme na mírném ohni asi 16-18 minut. Poté sáček vyjmeme a necháme okapat. Sáček rozřízneme a rýži vysypeme do mísy nebo hlubokého talíře.

Příprava zeleninové omáčky: Olivový olej nebo máslo rozehřejeme na hlubší pánvi, přidáme na kousky pokrájenou zeleninu, za stálého míchání krátce osmahneme, podlijeme vodou, přidáme kostku zeleninového bujónu bez glutamátu a dusíme asi 15 minut do měkka, dochutíme solí.

Postup: Naběračku vypláchneme studenou vodou, nabereme rýži, rukou upěchujeme do roviny a poté kopeček vyklopíme na talíř. Největší naběračkou vytvoříme tělo, menší hlavu, lžičkou ouška a packy. Z kousků zeleniny naranžujeme podle fantazie oči, nos a tlamičku.

Před podáváním polijeme zeleninovou omáčkou.

Tip: Děti, které nemají rády dušenou zeleninu, můžeme motivovat větou: "Až spapáš zeleninovou peřinku, najdeš medvídka! Už vidíš tělíčko?"